Olemme kehittäneet maatalouden tuotantorakennuksissa suositusta FARMARI kattoelementistä plusmallin, joka nopeuttaa rakentamista ja säästää rakentamiskustannuksia. FARMARI+ on kattorakenteen jäykistävänä levynä toimiva kattoelementti, jolloin erillisiä ristituentoja ei tarvita.

Termaterin FARMARI kattoelementti on täysin asennusvalmis elementti, johon vesikate (PVC) asennetaan jo tehtaalla. Siten rakentaminen onnistuu nopeasti ja kosteissakin oloissa ympäri vuoden.

Sisäkattona toimii valoisa ja hygieeninen polyesteripintainen profiloitu teräsohutlevy, ja tiiviisti asennettavat elementit muodostavat sisäpuolelle sileän ja vaalean pinnan. Rakenteen tuuletus toteutetaan elementtien välisillä tuuletuskanavilla ja katolla olevilla alipainetuulettimilla.

Nyt olemme tuoneet markkinoille FARMARI+ elementin, jolla on eurooppalainen mallisuoja ja erinomainen palonkesto. Siinä on myös uusia ominaisuuksia, jotka merkitsevät säästöjä rakennusvaiheessa, nopeampaa valmistumisaikaa ja toimivampia sisätiloja perinteiseen rakennustapaan verrattuna.

”Perinteisesti liimapuu- tai teräsrunkoisen navetan molemmissa päissä on tuulijäykisteenä puristussauvat ja vetotangot ottamassa voimia vastaan. FARMARI+ elementissä voimat kuljetetaan jäykisteristikoiden sijaan katon tasossa kattoelementeissä”, esittelee uutuutta projektipäällikkömme Tero Väärämäki.

”Kun Plussassa puristussauvoja ja vetotankoja ei tarvita ollenkaan, se vähentää myös suunnittelutarvetta. Samalla jälki on laadukkaampaa ja siistimpää, kun sileästä katosta puuttuvat likaa ja linnunpesiä keräävät rakenteet”, jatkaa tehdaspäällikkö Jukka Torppa.

Kokonaisedullinen ratkaisu

Itse elementti ei poikkea silminnähden aiemmasta. Uudet ominaisuudet onkin saatu jäykistämällä ja vahvistamalla elementin rakennetta ja muuttamalla sen kiinnitystapaa katon liimapuupalkkeihin.

”Suurin osa tuotekehityksestä on ollut laskentaa, kuinka tuuli- ja lumikuorman aiheuttamia voimia voidaan elementissä hallita ja siirtää ne rungon kautta perustuksiin ja maahan”, Torppa selventää.

Menetelmä soveltuu parhaiten maatalousrakentamiseen, jossa rungot ovat kohtuullisen kapeita ja kuormat pysyvät pienempinä toisin kuin esimerkiksi teollisuushalleissa.

FARMARI+ on rakentajalle selvästi kokonaisedullisempi ratkaisu perinteiseen katon jäykistämiseen verrattuna. Materiaali- ja asennuskustannukset laskevat ja rakentaminen nopeutuu, kun yksi työvaihe jää kokonaan pois.

”FARMARI+ on kalliimpi valmistaa kuin perinteinen kattoelementti. Tietäen maatalouden taloustilanteen olemme hinnoitelleet sen kuitenkin rakentajaystävällisesti”, Väärämäki viittaa jäykisteristikkoa edullisempaan rakennustapaan.

Väärämäki ja Torppa arvelevat, että tietyllä aikavälillä tuotantorakennusten rakentamisessa siirrytään kokonaan kattoelementillä tehtävään jäykistämiseen menetelmän useiden etujen vuoksi. Ensimmäiset kohteet uudella elementillä ovatkin jo suunnittelupöydällä.

”Tällöin rakennesuunnittelijan on runkoa suunnitellessaan otettava huomioon, että muut jäykistykset saa jättää pois. Se vaatii suunnittelijoiden yhteistyötä, jotta meidän ja rakennesuunnittelu kulkevat käsi kädessä”, Väärämäki korostaa.

Kattoelementillä jäykistäminen antaa tiettyä vapautta myös navetan toiminnalliselle suunnittelulle. Kun kattorakenteista puuttuu rautoja, voidaan esimerkiksi kattoikkunaa viedä pidemmälle tuomaan lisää valoisuutta ja parantamaan ilmanvaihtoa.

Projektipäällikkö Tero Väärämäki (vas.) ja tehdaspäällikkö Jukka Torppa esittelevät FARMARI+ kattoelementin sisäkatossa käytettävää teräsohutlevyä, joka takaa elementille erinomaisen palosuojan. FARMARI+ elementillä on myös eurooppalainen mallisuoja.